H μέθοδος PNF (Iδιοδέκτρια Νευρομυϊκή Διευκόλυνση) αποτελεί μία ευρέως αναγνωρισμένη μέθοδο, η οποία χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940 μέχρι σήμερα , και στόχο έχει τη βελτίωση της κινητικότητας, του νευρομυϊκού συντονισμού και ελέγχου της κίνησης.
Βασίζεται στην ικανότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) να προσαρμόζεται στις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες. Αξιοποιούμε, δηλαδή, την ικανότητα του εγκεφάλου να βρίσκει και να επιλέγει τα κατάλληλα κινητικά μοτίβα με σκοπό τη διευκόλυνση της κίνησης.
Ο όρος «νευρομυϊκή» αφορά στην αρμονική συνεργασία του κεντρικού νευρικού συστήματος με τους μύες και ο όρος «διευκόλυνση» αναφέρεται σε όλες εκείνες τις λύσεις και όλα τα καινούργια κινητικά μοτίβα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη και ποιοτικότερη κίνηση του ατόμου.
Λειτουργική κινητικότητα και θετική προσέγγιση
Εκείνο το στοιχείο που πραγματικά ξεχωρίζει την P.N.F είναι το ότι πάντα εστιάζουμε σε αυτά που ο ασθενής μπορεί να κάνει(θετική προσέγγιση) και στο πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε όλο το θεραπευτικό πλάνο ,ώστε να βοηθήσουμε τους ασθενείς να είναι λειτουργικοί στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Γιατί να επιλέξω P.N.F;
Η μέθοδος της P.N.F. καλύπτει ένα ευρύ σύνολο περιστατικών (νευρολογικά, μυοσκελετικά, καρδιο-αναπνευστικά ) και δίνει λύση στην ουσία του προβλήματος και όχι σε μεμονωμένα συμπτώματα.
Ειδικότερα ,ενέχει δική της αξιολόγηση με διάφορες μετρήσεις και τεστ και ένα λεπτομερές πλάνο θεραπείας με σκοπό να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες και οι ανάγκες του ασθενούς.
Βασικοί πυλώνες της μεθόδου αποτελούν η κινητική εκμάθηση με βάση τις αρχές του κινητικού ελέγχου και η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος επανεκπαιδεύεται ,ώστε να αποκτήσει δεξιότητες όπως η βάδιση που πιθανόν να έχασε μετά πχ από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η κινητική εκμάθηση, επιπρόσθετα, αφορά στην πρόληψη τραυματισμών αλλά και στην αποτελεσματικότερη αποθεραπεία μετά από ένα χειρουργείο. Βοηθάμε ουσιαστικά το τραυματισμένο μέλος να επανακτήσει την αντίληψη της κίνησης και της θέσης στον χώρο (κιναισθησία) εντάσσοντάς το ξανά στην κινηματική αλυσίδα. Αυτό σημαίνει πως κάθε μέλος στο σώμα μας λειτουργεί συνεργικά με τις υπόλοιπες δομές και όχι ανεξάρτητα.
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η P.N.F;
Νευρολογικές
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Νόσος Parkinson
Hμιπληγίες, παραπληγίες
Μυοσκελετικές
Αποκατάσταση μετά από ορθοπεδικά χειρουργεία ( πχ μηνίσκου ,προσθίου χιαστού)
Βελτίωση κινητικότητας και συντονισμού αθλητών
Οσφυαλγία, ισχιαλγία
Σκολίωση
Καρδιοαναπνευστικές για βελτίωση των αναπνοών και του καρδιακού ρυθμού
Η μέθοδος αυτή αποτελεί μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες αρχές νευροπλαστικότητας και κινητικού ελέγχου. Η αποτελεσματικότητά της έγκειται στην ικανότητά της να αξιοποιεί τους φυσιολογικούς μηχανισμούς προσαρμογής του κεντρικού νευρικού συστήματος, προσφέροντας εξατομικευμένες θεραπευτικές λύσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ασθενούς.
Μέσω της θετικής προσέγγισης και της έμφασης στις διατηρημένες ικανότητες, η μέθοδος διαμορφώνει ένα θεραπευτικό περιβάλλον που ενθαρρύνει τη νευρική αναδιοργάνωση και την κινητική επανεκμάθηση. Για τους επαγγελματίες υγείας που επιδιώκουν την παροχή υψηλού επιπέδου φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών, η ενσωμάτωση των αρχών της μεθόδου στην κλινική πρακτική αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη βέλτιστων θεραπευτικών αποτελεσμάτων.