Φυσικοθεραπεία σε νευρολογικές παθήσεις

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ;

Η φυσικοθεραπεία πέρα από την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων συμβάλλει σημαντικά και στην αντιμετώπιση παθήσεων του νευρολογικού συστήματος. Σε ό,τι αφορά στο κεντρικό νευρικό σύστημα η φυσικοθεραπεία σε νευρολογικές παθήσεις μπορεί να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε ασθενείς με:

  • αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ)
  • πολλαπλή σκλήρυνση( σκλήρυνση κατά πλάκας-ΣΚΠ)
  • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις(ΚΕΚ)
  • νόσος Parkinson

Με τις κατάλληλες ασκήσεις στόχος είναι η αποκατάσταση των παθολογικών προτύπων, στα οποία έχει συνηθίσει ο ασθενής(για παράδειγμα, η χαρακτηριστική δρεπανοειδής βάδιση του ημιπληγικού ασθενούς μετά από ένα ΑΕΕ) και η εκμάθηση δεξιοτήτων με τέτοιο τρόπο, ώστε ο εγκέφαλος να πάρει τα σωστά ερεθίσματα που θα τον βοηθήσουν να ξαναμάθει αυτόματες διαδικασίες, όπως η βάδιση, το γράψιμο κλπ.

Μόλις επιτευχθεί η επανεκπαίδευση του εγκεφάλου του ασθενούς στόχος είναι η παγίωση και διατήρηση του αποτελέσματος ,ώστε να βοηθήσουμε τον ασθενή να έχει ποιότητα ζωής.

Όσον αφορά στο περιφερικό νευρικό σύστημα, η αποκατάσταση έχει στόχο την αποφυγή παραλύσεων (πάρεση περονιαίου νεύρου),την αποσυμφόρηση ενός νεύρου από συμπιεστικά αίτια, όπως του ισχιακού από μια δισκοκήλη, του μέσου νεύρου από φλεγμονές εντός καρπιαίου σωλήνα καθώς και την ενδυνάμωση των μυών που νευρώνονται από αυτά.

Scroll to Top
Scroll to Top Call Now Button